Instalektro

De afdeling Instalektro is samengesteld uit de lesstof van programma’s Installatietechniek en Elektrotechniek. Met het intersectoraal programma instalektro hoeft de leerling niet meer na het tweede leerjaar te kiezen voor een definitief beroep, maar stelt hij of zij deze keuze twee jaar uit.

Bij Instalektro is bij binnenkomst de werkplekkenstructuur direct te herkennen; iedere leerling lijkt met iets anders bezig. Zo kun je in de opleiding onder andere bezig zijn met: aanleg van een leidingnet in een woonhuis of elektrische bedrijfsinstallaties, centrale verwarming, solderen, lassen, buisbewerking zowel pvc als koper, sanitair, informatica, technische tekeningen maken en lezen, informatiesystemen, telecommunicatie installaties. Instalektro is een zeer afwisselende opleiding waar in het bedrijfsleven veel vraag naar is.

Installatietechniek

Huizen en gebouwen hebben gas, water, sanitair, dakbedekking, centrale verwarming en airconditioning: installatietechniek is de verzamelnaam voor alle vakken die met de aanleg, afstelling en het onderhoud van dit soort installaties te maken hebben.

Installatietechniek is een heel afwisselende opleiding. Het lokaal is verdeeld in themahoeken. Daar leer je bijvoorbeeld het plaatsen, afregelen en onderhouden van cv-ketels en geisers, het aansluiten van sanitair in een badkamer, waterleidingen leggen, of een dakgoot maken. Door al deze verschillende werkzaamheden maak je kennis met materialen zoals koper, zink, staal, kunststof, aluminium en de bewerking hiervan met machines en gereedschappen.

Elektrotechniek

Je hoeft geen wiz-kid te zijn, maar kiezen voor elektrotechniek is kiezen voor een opleiding met spanning.
De basisschakeling leer je op een montagebord (een bord van 80 x 120 cm ), maar je oefent ook in een praktijksituatie zoals in een meterkast, bad- en woonkamer of kantoorruimte. Dit zogenoemde bordes is driedimensionaal uitgevoerd zoals je dit later in praktijk ook tegenkomt.

Verder wordt aandacht besteed aan hollewandsystemen, plafondmontage, gootsystemen, enz. Je werkt samen in groepjes van twee tot zes leerlingen aan het installeren van een opdracht volgens de nieuwste voorschriften met de modernste materialen. hierbij spelen werkoverleg en communicatie een grote rol. Daarnaast wordt met behulp van een aantal procesmodellen, moderne technologie binnen de afdeling elektrotechniek op MY college gehaald. Zo hebben wij de beschikking over:
- een kleine telefooncentrale
- een deurtelefoon
- een zonnecollector
- een centrale verwarmingsketel
- een elektrisch bediende garagedeur
- een satellietontvanger, enz.

Aan technische informatica, zoals CAD-tekenen met de computer, PLC-besturingen, digitale schakelingen, computerbesturingen, schakelingen, meten en regelen met de computer enz; wordt binnen de afdeling elektrotechniek uiteraard ruim aandacht besteed.
Natuurlijk heeft een en ander ook gevolgen voor de theoretische vakken binnen het vakgebied. Je krijgt veel van natuurkundige wetten, toepassen van formules, het maken van berekeningen en meten.

Het feit dat 50% van de vernieuwing van de opleiding betaald is door het bedrijfsleven, geeft aan dat zij volledig achter onze opleiding staat. Dat betekent dat je een streepje voor hebt bij je vervolgmogelijkheden.